Aktualne.cz: Když snížíte daň na tampony, bude chtít slevu kdekdo, míní experti. Ženám to nepomůže

Placeholder

Aktualne.cz: Když snížíte daň na tampony, bude chtít slevu kdekdo, míní experti. Ženám to nepomůže

8. 12. 2020

Česko by se mohlo zařadit po bok evropských zemí, jako je Německo, Francie či Belgie, které v minulých letech snížily takzvanou tamponovou daň. Tuzemské ministerstvo financí totiž navrhuje snížit daň u menstruačních pomůcek z 21 procent na deset. Politickou debatu tu otevřela zpráva ze Skotska, kde parlament odsouhlasil, že tyto hygienické potřeby začne od Nového roku poskytovat všem ženám zdarma.

Napsala Adéla Očenášková pro Aktualne.cz, 2. 12. 2020 

Evropská legislativa od roku 2007 členským státům umožňuje, aby snížily daň na dámské hygienické potřeby na minimální hranici pěti procent. Většina ze zemí Evropské unie ale menstruační potřeby dál daní vyšší sazbou. Deset států včetně Česka dokonce uplatňuje DPH ve výši přes dvacet procent. Nejvyšší daň (27 procent) má Maďarsko, naopak nulová je v Irsku. Ta v této zemi totiž platila ještě předtím, než EU stanovila minimální limit.

Ženy jsou od placení této daně v ceně výrobků osvobozeny i v některých mimoevropských zemích, například v Kanadě, několika státech Spojených států, Indii, Malajsii nebo v Keni. 

S vlastním návrhem, jak přestat dělat z těchto drogistických pomůcek "luxusní zboží" (jak to nazývají kritici zdanění), přišlo Skotsko. To jako první země na světě poskytne všem ženám bezplatný přístup k vložkám, tamponům a dalším potřebám pro intimní hygienu. Příslušný zákon minulé úterý jednomyslně schválil tamní parlament, podle odhadů by mělo opatření vyjít na 9,7 milionu liber ročně (285 milionů korun). 

V Česku, kde žije dvojnásobek obyvatel než ve Skotsku, by při schválení snížení daně o jedenáct procent měla státní kasa přijít podle ministerstva financí o podobnou částku - 300 milionů korun

"Díky tomu, že na trhu s dámskými hygienickými potřebami panuje velká konkurence, očekávám, že snížení DPH zákaznice ve svých peněženkách skutečně pocítí. Zejména domácnostem s nižšími příjmy by toto snížení daní mohlo v současné ekonomické situaci citelně pomoci," uvedla v úterý ministryně financí Alena Schillerová,

To o zvýšení finanční dostupnosti menstruačních pomůcek v reakci na krok Skotska požádal premiér Andrej Babiš. Podle něj by bylo u příjmově nejslabších podobné opatření možné i v ČR.

Změnu DPH chce Schillerová prosadit prostřednictvím pozměňovacího návrhu k novele zákona o DPH, která narovnává podmínky u dodání zboží ze zahraničí. V případě schválení by menstruační pomůcky mohly být levnější zřejmě už od jara příštího roku.

Nižší daň má podporu například také u místopředsedkyně Pirátů Olgy Richterové. "Do budoucna bych toto řešila sníženou daňovou sazbou," potvrdila pro on-line deník Aktuálně.cz Richterová dřívější vyjádření z minulého týdne. 

S Schillerovou se shoduje také v tom, že menstruační pomůcky se v Česku k těm nejchudším ženám dostanou zdarma už nyní, a to díky různým neziskovým organizacím, například České federaci potravinových bank. "Zjišťovala jsem situaci a podle sociálních pracovníků v terénu není problém v poskytování těchto pomůcek nejchudším," uvedla Richterová.

Podle ministerstva práce a sociálních věcí šly od roku 2017 z Operačního programu materiální a potravinové pomoci od Evropské unie na koupi menstruačních pomůcek v Česku necelé necelé čtyři miliony korun - celkem se jednalo o 185 308 kusů balení tohoto drogistického zboží.

Kvůli pandemii koronaviru však podle mluvčí MPSV Jaroslavy Sladké dochází všechny zásoby potravinových bank rychleji. O dalších možnostech, jak pomoci, nyní podle ní MPSV komunikuje se zástupci ministerstva financí.

Zdroj:https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/schillerova-chce-nizsi-dan-u-menstr...