Zákaz potratů v Polsku: „Je to návrat do středověku. Potraty budou pokračovat, jen nelegálně,“ říká předsedkyně České ženské lobby

Placeholder

Zákaz potratů v Polsku: „Je to návrat do středověku. Potraty budou pokračovat, jen nelegálně,“ říká předsedkyně České ženské lobby

3. 10. 2016

Podle návrhu občanské iniciativy by v případě schválení zákona byly zakázány v Polsku veškeré potraty, tedy i v případě znásilnění nebo ohrožení života matky dítěte. Mají mít ženy právo rozhodovat o svém těle a životě nenarozeného dítěte? 

Jak uvádí první z hostů Pro a proti Michaela Šojdrová, europoslankyně KDU-ČSL, mělo a má Polsko i dosud poměrně přísný potratový zákon, který umožňuje podstoupení interrupce pouze v případě ohrožení života nebo znásilnění. 

„To, co prochází teď polským parlamentem, je výrazné zpřísnění, hodně radikální. Je to reakce na občanskou iniciativu. Jako křesťanka na to mám jasný názor – pro mě je potrat zabití, a proto ode mě nemůžete očekávat, že bych schvalovala potraty. Nicméně jsem pro to, aby legislativa umožňovala ochranu ženy v případě, že jde o ohrožení života,“ uvádí Šojdrová. 

Druhým hostem v diskuzi je předsedkyně České ženské lobby Jana Smiggels Kavková: „Mě upřímně děsí to, že ta možnost, že ten zákon bude opravdu schválen, vypadá docela reálně. Vnímám to jako návrat do středověku ve střední Evropě. Představa, že budou nuceny donosit dítě i ženy, které někdo znásilnil nebo je zneužíval otec – když dojde k incestu – to mě děsí.“ 

Potrat není samozřejmost 

Šojdrová v roce 2003 předkládala českému parlamentu návrh na úpravu legislativy potratů v České republice. Navrhovala zpřísnění podobné tomu, co dnes platí v Polsku: „Měli jsme ho za vzor s tím, že potrat není samozřejmost,“ říká Šojdrová a dodává, že rozdíl oproti navrhovaným polským změnám byl ten, že její návrh nekriminalizoval ženy. 

„Potrat jsme nazvali trestným činem ve vztahu k lékařům, kteří by ho poskytli. I tam ty tresty nebyly tak přísné, odnětí svobody do jednoho roku. Náš návrh ovšem nesměřoval k potratu v případě ohrožení života ženy a v případě znásilnění, “ říká Šojdrová. Polský návrh počítá s odnětím svobody pro lékaře až na 5 let. 

Kavková uvádí, že zákazem se počet potratů nesníží a uvádí statistiku Státního zdravotnického ústavu, podle které se od devadesátých let snížil počet potratů ze 120 000 zákroků na přibližně 20 000. „Taky nevidím potrat jako součást plánování rodiny a měl by být až krajní verzí,“ říká Kavková. Podle ní za snížený počet potratů může právě osvěta a sexuální výchova, proto se také obává, jak právě k těmto otázkám bude přistupovat katolicky orientovaná polská vláda a zda zohlední v případě zpřísnění legislativy i toto hledisko. 

Celý rozhovor si můžete poslechnout na odkaze níže.