Příklad dobré praxe Češky z Nového Zélandu

Placeholder

Příklad dobré praxe Češky z Nového Zélandu

18. 10. 2016

Markéta Koláčková žije už pět let na Novém Zélandu. V současné době plánuje svatbu, pracuje jako letuška u společnosti Air New Zealand a studuje na porodní asistentku. A podporuje domácí porody. Podle ní jsou bezpečnější a pro rodičku pohodlnější.

„Po příjezdu na Nový Zéland jsem vystřídala hodně různých povolání. Pracovala jsem také jako recepční na lékařské klinice a jednou se nám stalo, že přišel nečekaný porod, když na místě byla jen jedna porodní asistentka. A ta potřebovala s porodem pomoci a poprosila mě,“ popisuje svou cestu k novém povolání Markéta Koláčková, která má z Česka diplom z filmové vědy a japonštiny.

„Ten zážitek, když se miminko narodilo, byl tak silný, že jsem si řekla, že tohle je přesně to, co chci v životě dělat. A tak jsem se přihlásila kestudiuporodnictví.“

Jedna porodní asistentka

U protinožců je porodnísystémzcela jiný než v České republice. Velmi často se rodí doma. „Tady má rodička po celou dobu těhotenství jednu porodní asistentku a ta ji celou dobu provází,staráse o ni, je i u porodu a navštěvuje ji v šestinedělí,“ říká Koláčková.

Domácí porody se na Zélandu považují za velmi bezpečné a to i přesto, že u nich není přítomen žádný lékař. Ten se volá pouze v případě, pokud nastanou komplikace, které porodní asistentky neumí zvládnout samy.

„Žena má možnost volby, jak a kde chce rodit, zda v kleče, v bazénku a podobně. Nedostává ovšem žádné léky proti bolesti, maximálně panadol,“ dodává mladá porodní asistentka.

Nový Zéland má velmi benevolentní systém i pokud jde o očkování a péči o novorozence.

Děti a rodina u porodu

Kromě manžela jsou u porodu často přítomny i babičky a sourozenci. „I můj přítel, Novozélanďan, byl u toho, když se mu rodila sestřička. Tehdy mu bylo jedenáct a považoval to za naprosto normální věc. Výhodu to má v tom, že rodiče pak nemusí složitě vysvětlovat, odkud se berou děti,“ říká Markéta Koláčková.