Podrobný program MDŽ 2016, přijďte ho oslavit s námi!

Placeholder

Podrobný program MDŽ 2016, přijďte ho oslavit s námi!

7. 3. 2016

MDŽ se uskuteční i letos! Česká ženská lobby a její členské organizace Vás zvou na oslavu tohoto dne i v roce 2016.

7.3.2016

15.15 -16.45 Fakulta sociálních studií Masarykovy Univerzity v Brně (místnost P51) a debata na téma Migrace feministickou perspektivou

Česká ženská lobbyFakulta sociálních studií MU, NESEHNUTÍ a organizace NORA uspořádají debatu, která se bude týkat třaskavých témat, jako jsou sexuální násilí, mateřství, hranice či svoboda.
V panelu se setkají: Petra Ezzeddine, Ph.D. (antropoložka z FHS UK), Mgr. Zuzana Lenhartová, (dobrovolnice se zkušenostmi z Maďarska a organizátorka materiální sbírky pro uprchlíky), Adéla Souralová, Ph.D. (socioložka a antropoložka z FSS MU), Milan Fujda, Ph.D. (religionista z FF MU). Debatu bude moderovat Kristýna Pešáková, Ph.D., koordinátorka programu Ženská práva jsou lidská práva v brněnském NESEHNUTÍ.

17.30 – 19.30 KINO 35 Francouzský institut v Praze, Štěpánská 644/35, Praha 1

Dokumentární film SOLIDARITA DLE ŽEN nabízí příběh několika odvážných Polek, které díky své moudrosti, rozhodnosti a angažovanosti v opozici přispěly v 80. letech ke změně politických reálií v Polsku. Jednotícím prvkem filmu se stala samotná spolu-režisérka a vypravěčka Marta Dzido, která se narodila v roce 1981. Ve filmu se snaží najít místo pro ženy v historickém narativu.

Film bude promítán v polštině s českými a anglickými titulky.

19.30 – 20.30 Debata na téma: Jaká byla role žen v českém disidentu? Kam se ztratily ženy při rozdělování vedoucích postů po sametové revoluci?, KINO 35 – Francouzský institut

Po filmu jsme pro vás připravily debatu se ženami reprezentujícíc český disent a taky se samotnou režisérkou filmu Martou Dzido. Debata se koná v prostorách Kina 35. Další účastnice debaty budou: Anna Šabatová (veřejná ochránkyně práv), Jiřina Šiklová (socioložka), Jana Hradílková (bohemistka a básnířka), Jana Chržová (předsedkyně Českého svazu žen). Moderátorkou diskuze bude Alena Červenková.

Diskuze bude simultánně tlumočena (čeština/angličtina).

8.3.2016

14.00 - 15.30 Kounický palác (Růžový salonek, 1.p.), Panská 7, Praha 1 Beseda a křest Sborníku #ZAISTANBUL

Český svaz žen pořádá besedu s částí autorského týmu Sborníku: Daria Čapková (Síť mateřských center, o. s.), Adriena Gabrielová (členka Výboru pro prevenci domácího násilí při Radě vlády pro rovné příležitosti žen a mužů), Martina Hronová (ROSA - centrum pro týrané a osamělé ženy, z.s.), Eva Hurychová (proFem, o.p.s.), Zuzana Kříčková (Jako doma – Homelike), Jaroslav Lorman (Život 90), Michaela Svatošová (Gender Studies, o.p.s.). Moderuje Barbora Klárová-Semerádová. Sborník a další materiály budou na místě distribuovány.

15.00 – 17.00 Diskusní seminář na téma "Rodinná politika a postavení žen na trhu práce v severských zemích a v České republice", budova Ministerstva práce a sociálních věcí (místnost č. 36)

Fórum 50% Vás zve na diskuzní seminář, kde vystoupí Jana Maláčová (ředitelka odboru rodinné politiky a politiky stárnutí na Ministerstvu práce a sociálních věcí) a expertky z Norska a Dánska zabývající se rodinnou politikou. Přijďte, chcete-li se dozvědět, co stát chystá a jaké dopady má státní politika na situaci pečujících osob v České republice a severských zemích. 

O 17.00 Historická procházka s Jitkou Gelnarovou: Po stopách bojů za volební právo žen, sraz před Café Tramvaj (Václavské náměstí),

V roce 1905 Praha zažívala demonstrace, jaké do té doby nikdy neviděla. Ve vzduchu byla otázka tzv. všeobecného a rovného volebního práva. O tom, že by tato „všeobecnost“ měla zahrnovat také ženy, se ale mužští řečníci nezmiňovali. Jak tuto dobu společenského kvasu prožívaly v Praze ženy bojující za volební právo? Procházka nás zavede na místa, kde se na počátku 20. století scházely, dojednávaly taktiku, pořádaly schůze a manifestovaly.

Průvodkyní je politoložka Jitka Gelnarová a akci pořádá Multikulturní centrum Praha.
 

Od 18.00 kavárna TROJKA, Dominikánská 9, Brno

Brno letos připravilo bohatý kulturní program a přehlídku zajímavých aktivit a projektů neméně zajímavých žen (i mužů). Můžete se těšit například na ukázku flamenca, čtení lesbické poezie nebo speed mentoring pro začínající novinářky a blogerky, ale taky na CzechitasLoono, z.s.Společnost divokého kvašení, workshop vázání hidžábu, tombolu, foto-koutek, a mnoho dalšího. K poslechu vám zahrají Diskoteror Sound System s hitovkami z let devadesátých. Akci pořádá Česká ženská lobby v spolupráci s organizací NESEhnutí a kavárnou TROJKA. 

19.00 Předávání cen Kyselá a zlatá žába, Kulturní středisko Radotín – U Koruny

Veřejnost nominovala osobnosti z kultury, politiky, medií, sportu a vědy na ceny KYSELÁ ŽÁBA: Cena za nefér výrok posouvající naši společnost do minulosti a ZLATÁ ŽÁBA: Cena za výrok posouvající nás směrem k rovným příležitostem žen a mužů.

Večerem provází Mícha Bernardi. V rámci večera se uskuteční koncert dua Mateřská.com, Laktační psychózy a také Mužný příspěvek k MDŽ v podání PS DS Křoví a další překvapení.

10.3.2016

18.00 Debata na téma Gender, migrace a rasizmus, Městská knihovna v Praze, hlavní budova

V rámci Lidové školy migrace Multikulturní centrum Praha připravilo  zajímavou diskuzi v Městské knihovně.

K programu přispěli také nečelenské organizace (Jako Doma a FEM). 

Podrobný program v pdf naleznete pod textem.