Oslavte letos Mezinárodní den žen jinak

Placeholder

Oslavte letos Mezinárodní den žen jinak

28. 2. 2017

MDŽ je symbolem posilování práv žen. Navštivte proto akce, které tematizují rovnost žen a mužů v České republice.

UTERÝ 7. BRĚZNA

UDĚLÁME VÁM CIRGUS! POUŤOVÁ OSLAVA V PŘEDVEČER MDŽ

Kdy: od 18.00 do 23.00 hod

Kde: ROH družstevní kavárna (U božích bojovníků 606/3, Praha 3)

FB: Uděláme Vám Cirgus! Pouťová oslava v předvečer MDŽ

Popis:

Feministicky modifikovaný cirkus v předvečer MDŽ: slavíme a vzpomínáme, na ty, co nám přinesly feminismus na stříbrném podnose. Ženský si kdysi prošly bitím od fízlů, aby mohly volit a my měly právo nevolit, aby měly právo nerodit a rodit, kdy chtějí. Oslavujeme proto, že vzpomínka na ženský, co za nás vybojovaly právo žít po svém, právo být slyšet, je pro nás důležitá. Oslavujeme proto, že můžeme. Oslavujeme proto, že chceme. Přijďte do pouťového cirkusu, kde jsou všechny atrakce jen pro vás!

VEŘEJNÍ PROMÍTANÍ FILMU "SUFFRAGETTE"

Kdy: od 19.30 hod

Kde: Britská ambasáda v Praze, Thunovská 14, Praha 1

Pořadatel: British Embassy in Prague

FB: Veřejní promítaní filmu "Suffragette"

Popis:

Historická drama se vrací do Anglie desátých let minulého století k vzdouvající se vlně ženského hnutí za získání práva volit. Hlavní hrdinka Maud, pracuje v drsných podmínkách prádelny, v níž se narodila. Její postupná emancipace ji přivede do skupiny sufražetek, které po neúspěšných apelech na parlament přikročí k občanské neposlušnosti, bombám a hladovkám, když je odmítají uznat za politické vězeňkyně. Osobní oběti pro cíl, který si Maud vezme za svůj, rezonují s aktuálností tématu i dnes.

 

STŘEDA 8. BRĚZEN

22 % K ROVNOSTI

Kdy: od 9.00 do 15.30 hod

Kde: Černínský palác, Loretánské náměstí 5, Praha 1, 

Pořadatel: Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR

Pozvánka

Popis:

Konference k Mezinárodnímu dni žen chce poukázat na problém nerovného odměňování jako na socioekonomický problém (nikoliv pouze jako na morální problematiku), seznámit zástupce soukromého i veřejného sektoru s projektem 22 % K ROVNOSTI a s nástrojem LOGIB-CZ, motivovat je ke vstupu do projektu a získat co nejvíce podnětů pro projekt.

Konferenci zahájí ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

THE SPOT – INSPIRATIVNÍ SÍŤOVACÍ SETKÁNÍ ŽEN

Kdy: od 13.00 do 17.00 hod.

Kde: Chodská 22, Praha 2

Pořadatel: ČKAP

Web: The Spot

Popis:

Síťovací setkání nejen žen po MD a RD, zaměstnavatelů a personálních agentur. Přijďte diskutovat o návratu do zaměstnání a konzultovat možnosti, které se aktuálně na trhu práce a u zaměstnavatelů nabízí.

ZaSTÁVKA – DEN ŽENSKÉ SOLIDARITY!

Kdy: od 15.00 hod

Kde: Náměstí míru, Praha

Web: ZaSTÁVKA – Den ženské solidarity!

Popis:                         

Feministická solidární akce, která chce upozornit na nerovné postavení žen ve společnosti. Jedním z cílů je rehabilitovat Den žen, který díky minulému režimu ztratil svůj původní význam.

NEBÁT SE ZMĚNY: PROSAZOVÁNÍ GENDEROVÉ ROVNOSTI V ČESKÉ REPUBLICE

Kdy: od 17.00 do 19.00 hod

Kde: Americké centrum, Tržiště 13, Praha 1 – Malá Strana 

Web: Prosazování genderové rovnosti v České republice

Popis:

Velvyslanectví USA v Praze zve na panelovou diskusi věnovanou Akčnímu plánu ČR k implementaci rezoluce o ženách, míru a bezpečnosti, který česká vláda schválila 9. ledna 2017. Tento Akční plán stanovuje postupné naplňování cílů rezoluce Rady bezpečnosti OSN 1325 (2000), o ženách, míru a bezpečnosti a souvisejících rezolucí na léta 2017–2020.

KE DNI ŽEN: NÁSTŘIH

Kdy: od 19.00 do 21.00 hod

Kde: Klub Potrvá, Srbská 2, Praha 6

FB: Nástřih

Pořadatel: Divadlo Malá sestra

Popis:

Co byste si přály ke Dni žen? Kytku? Pusu? Světový mír? Možnost svobodně rozhodovat o tom, jak budou rodit svoje dítě a co se bude během porodu dít s jejich tělem? Představení Nástřih funguje na principu divadla Fórum. Nabízí příležitost nahradit kohokoliv z našich hrdinů a zkusit to jinak. Je to legrace, je to řežba a je to výzva k transformaci reality mnoha českých porodnic.

 

SOBOTA 11. BŘEZEN

SUFRAŽISTKY A BOJOVNICE. PROCHÁZKA O VOLEBNÍM PRÁVU ŽEN

Kdy: od 15.00 do 17.00 hod

Kde: Café Tramvaji, Václavské Náměstí, Praha 1,

Pořadatel: Multikulturní centrum Praha

FB: Sufražistky a bojovnice. Procházka o volebním právu žen

Popis:

Volební právo, které ženy získaly nedlouho po vzniku první Československé republiky, bylo výsledkem mnohaletého úsilí ženských aktivistek a jejich podporovatelů. „Hlasovací právo nebude všeobecné, dokud nebudou zahrnuty ženy,“ ozývalo se z řečnických tribun na ženských schůzích na počátku 20. století. Spolu s politoložkou Jitkou Gelnarovou se přeneseme na místa demonstrací a petičních akcí za volební právo žen probíhajících v Praze (a nejen v ní) před více než sto lety...