OBRAZEM: U Národního divadla se tančilo proti násilí

Placeholder

OBRAZEM: U Národního divadla se tančilo proti násilí

15. 2. 2018

Včera v poledne, na svátek svatého Valentýna, se před Národním divadlem v Praze tančilo na protest proti násilí na ženách. Akce byla součástí celosvětové kampaně One Billion Rising neboli povstání miliardy, při které lidé vyjadřují obětem násilí solidaritu a poukazují na to, že nelze násilí na ženách přehlížet. Každoročně se k ní připojuje Česká ženská lobby, která Tanec proti násilí pořádá druhým rokem.

Autor ČTK pro Pražský deník, 15. února 2018

Lobby sdružuje tři desítky organizací na pomoc rodinám, ženám či dětem. Podle ředitelky Hany Stelzerové chce tanečním happeningem upozornit na to, že násilí na ženách nemůže být považováno za okrajový problém jednotlivých žen a dívek, ale musí být systematicky řešeno a potíráno. Za zásadní považuje prevenci, informovanost a dostupnou péči pro oběti.

Podle celoevropského průzkumu, jehož výsledky loni zveřejnila Agentura EU pro základní práva (FRA), v Česku zažilo násilí 32 procent žen. Se sexuálním násilím od partnera mělo zkušenost sedm procent Češek, od cizího člověka čtyři procenta. Partnerův psychický nátlak či týrání znalo 47 procent dotázaných. V Evropské unii zažila fyzické či sexuální násilí každá třetí žena, pět procent žen bylo obětí znásilnění. Podle autorů průzkumu jsou ale skutečné počty mnohem vyšší, většina žen se totiž na policii neobrátí a nevyhledá ani jinou pomoc.