Ke dni žen – divadelní představení Nástřih

Placeholder

Ke dni žen – divadelní představení Nástřih

8. 3. 2017

Co byste si přály ke Dni žen? Kytku? Pusu? Světový mír? Možnost svobodně rozhodovat o svém těle? 
Žijeme v 21. století. Máme právo volit, studovat na vysoké škole, vdát se za koho chceme, nebo se vůbec nevdávat. Žijeme v osvíceném světě, překonali jsme mnohá tabu. Až na pár. Proč se o porodu pořád mluví šeptem? Víte, jak jste se narodili? Odvážili jste se zeptat? A je to dneska jinak? Mohou ženy samy rozhodovat o tom, jak budou rodit své dítě a co se bude během porodu dít s jejich tělem?

Divadlo Malá setra sehrálo v klubu Potrvá v Praze 8. března 2017 k Mezinárodnímu dni žen s podporou České ženské lobby divadelní představení Nástřih.

Děj divadelního představení je inspirován českým porodnictvím a forma divadlem utlačovaných Augusta Boala Fórum.Nabízí příležitost nahradit kohokoliv z herců a zkusit to jinak. Martina je těhotná a přitom zdravá. Chystá se rodit v porodnici. Nástřih nechce a nechce ani další zákroky. Ale ty jsou nutné, říká pan primář. A nakonec je to opravdu úspěch. Martina, dítě i otec přežijí a to je důvod k oslavě! Jenže Martině není vůbec dobře...

"Atmosféra byla velmi přátelská a podporující. V zaplněném sále se střídal smích i hrobové ticho s mrazením v zádech" říka Ivana Antalová, která hraje v představení porodní asistentku.

Diváci si v bezpečném prostoru divadelních prken vyzkoušeli, jak by reagovali v roli rodící ženy, porodní asistentky či nastávajícího otce nebo duly. Pro inspiraci si přijely také porodní asistentky a lékařka z porodnice v Rakovníku.

Cílem tohoto představení je přispět ke svobodné volbě místa a způsobu porodu.