Český svaz žen: Zákon o brancích je zmatek

Placeholder

Český svaz žen: Zákon o brancích je zmatek

20. 6. 2015

Mají jít ženy povinně na vojnu? Česko se chystá obnovit brannou povinnost. Nově však nejen pro muže, ale i pro ženy.

Přítomnost žen v armádě ostatně není v Česku ničím výjimečným. V prozatím profesionální armádě jich působí poměrně velké množství. „Ta změna se zavedla již před pár lety, a to proto, že dorůstají populačně slabé ročníky. Navíc nemůžeme někomu upírat právo bránit vlast na základě pohlaví," sdělil Pavel Ťulák z generálního štábu, který má přípravu, potažmo realizaci branných zákonů na starosti.

Tyto ženy se ale přihlásily do uniformy dobrovolně, nikoliv na základě nějakého nařízení. Například Český svaz žen na brannou povinnost „slabšího pohlaví" hledí se smíšenými pocity. V Evropě má možnost odvodů pro obě pohlaví zavedenou jen Norsko a ve světě ještě třeba Izrael, Čad, Kuba či Severní Korea.

„Tohle snad nedělali ani komunisté! Nejsme přece ve válce. Takhle má vypadat ta ženská rovnoprávnost? Aby žena měla za stejnou práci stejný plat jako muž, to nejde, ale do války jít smí," konstatovala s rozhořčením Jana Kubátová z Havlíčkova Brodu. „Pacifista sice nejsem, ale má svoboda a můj život má pro mne mnohokrát vetšícenu než jakýkoliv stát a posílat do války ženy, to už je nesmysl na druhou," vyjádřil se Petr Svoboda z Havlíčkova Brodu.