Česko se chystá podepsat úmluvu o boji proti násilí na ženách

Placeholder

Česko se chystá podepsat úmluvu o boji proti násilí na ženách

25. 11. 2015

Česko se chystá v příštím roce podepsat mezinárodní úmluvu o prevenci a potírání domácího násilí a násilí na ženách. Upraví pak i zákony. Návrh na podpis takzvané Istanbulské úmluvy dostane vláda do konce roku. Novinářům to řekl ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD). Na dnešek připadá mezinárodní den proti násilí na ženách.

ČR patří k posledním osmi státům Rady Evropy, které se k dokumentu nepřipojily. Ženské organizace vládu opakovaně k podpisu vyzývaly. Kritizovaly ji za otálení. Kabinet tak podle nich dával najevo, že výpady za dveřmi domovů a vůči ženám nepovažuje za problém. Podle průzkumu agentury EU pro základní práva zažilo někdy fyzické či sexuální násilí 32 procent Češek.

"Násilí na ženách je skutečně závažným problémem, kterým se musíme zabývat a jasně se mu postavit. Násilí není nikdy přijatelné jako způsob řešení, ukazuje na nedostatek sebevědomí, nebo jiné problémy ve společnosti," uvedl ministr.

Podle úmluvy by země měly chránit před násilím, dělat prevenci a násilné činy stíhat a potlačit, přispět ke zrovnoprávnění žen s muži, připravit plán s opatřeními na ochranu obětí, podpořit instituce a organizace, které se na boj s násilím zaměřují. Úmluva bojuje proti fyzickému a psychickému týrání, nebezpečnému pronásledování neboli stalkingu, znásilňování, sexuálnímu obtěžování, ženské obřízce a proti vynuceným sňatkům, potratům a sterilizacím. Podle dřívějšího vyjádření České ženské lobby ukládá například sbírat statistická data o problematice, zajistit nonstop linku pomoci či vyčlenit v rozpočtu peníze na zajištění potřebných služeb.

Úmluva začala platit v roce 2014. Dosud ji ratifikovalo 19 států. ČR patří k osmi zemím, které ji zatím ani nepodepsaly. Podle plánu by Česko mělo dokument podepsat v prvním pololetí příštího roku, Parlament by měl materiál dostat k ratifikaci do poloviny roku 2018.

Analýzu legislativních změn, které je potřeba kvůli úmluvě provést, dělalo ministerstvo spravedlnosti. Původně ji mělo mít už na konci loňska, termín se ale odsunul. Vláda tak výsledky schválila až letos v říjnu. "Až na drobné výjimky je český právní řád už nyní v souladu s požadavky úmluvy, proto bude podpis spíš politickým gestem, které stvrdí postoj ČR k domácímu násilí," uvedla Barbora Rampasová z oddělení trestněprávní legislativy ministerstva spravedlnosti.

Celý článek naleznete zde http://www.epravo.cz/zpravodajstvi/cesko-se-chysta-podepsat-umluvu-o-boj...